wksmits.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Welkom!
  Na ons huwelijk in Dokkum, de verlate huwelijksreis naar Zuidoost Azië, en onze gezamelijke promotie in Groningen, bevinden wij (Danka en Wiep Klaas) ons momenteel in Somerville, in de Verenigde Staten van Amerika waar we allebei werken aan een universiteit (Northeastern University en MIT).
   
  Via dit blog willen we het thuisfront op de hoogte houden van ons doen en laten.
  Een reactie op onze berichtjes of een e-mail wordt natuurlijk altijd gewaardeerd, ook als we geen tijd zouden hebben om direct persoonlijk te reageren.
   
  Alvast bedankt!
  21-22 juni 2007; Boston Bacterial Meeting 2007
  De laatste twee werkdagen van deze week hebben in het teken gestaan van de microbiologie - het waren de dagen van de Boston Bacterial Meeting (BBM). Dit behoeft wellicht enige uitleg :-)
   
  In en rond Boston zijn vele onderzoeksgroepen die onderzoek doen aan bacteriën; niet alleen binnen universiteiten (en daar zijn er nogal wat van), maar ook bedrijven (biotechnologie is groot hier, met vestigingen van grote bedrijven als Novartis, Genzyme, Wyeth, New England Biolabs enzovoorts). Ze doen niet alleen onderzoek aan Bacillus, maar ook aan andere "bugs", zowel onschadelijke als ook ziekteverwerkkers. Samen met vrijwel alle andere groepen die onderzoek doen aan Bacillus is er een aantal keren per jaar een supergroup meeting op MIT (een soort hele grote werkbespreking). Maar daarnaast is er, ooit geinitieerd door Richard Losick, eens per jaar BBM. Op deze meeting komen ook de groepen die aan andere beestjes werken. Het is begonnen als een conferentie van 60-80 man, maar tegenwoordig zijn er zo'n 400 deelnemers. De locatie wisselt per jaar, dit jaar was het in een gebouw van de Tufts University in downtown Boston. Het aardige is dat de meeting georganiseerd wordt door AIOs en postdocs, maar dat ook alle "big bosses" er zijn. Omdat de meeting goed gesponsord wordt door het bedrijfsleven, zijn de kosten relatief laag ($50), waardoor vaak hele groepen meedoen.
   
  Voor de mensen in Groningen, laat ik het even afzetten tegen een GBB meeting. Net als bij het GBB is het meerendeel van de presentaties niet door vakgroepleiders. Maar het zijn niet alleen laatstejaars AIOs, maar ook postdocs. Verder is het natuurlijk een groot verschil dat de organisatie in handen is van AIOs en postdocs, en dat er niet alleen groepen van een onderzoeksschool aanwezig zijn, maar het equivalent van laten we zeggen heel Noord-Nederland (misschien moeten ik zelfs zeggen heel Nederland, want zoveel bacterieel onderzoek is er niet in Noord-Nederland, buiten Groningen). In die zin is het misschien weer meer te vergelijken met Lunteren, maar dan een Lunteren over alleen microbiologie in de breedste zin van het woord. De onderwerpen zijn heel divers, van microbiële ecologie tot moleculaire genetica, en ook wel wat biochemie (maar veel minder dan het GBB). Ook vond ik dat er veel meer interactie was - ook buiten de postersessies om werd er heel veel gesproken over wetenschap. 
   
  Nou ja, genoeg vergeleken. Gelijk bij aankomst in Alan's lab had ik me al laten registreren voor de meeting - het is tenslotte een mooie manier om inzicht te krijgen in wat er hier gebeurt op het gebied van Microbiologie. Wat ik nog niet had gezegd was dat Melanie Berkman (was tot deze week postdoc in Alan's lab, wordt nu junior faculty - eigenlijk gewoon professor met eigen groep - aan Suffolk University, en in voorgaand jaar voorzitster van BBM) contact had gezocht met de huidige voorzitster en had geregeld dat Danka ook meekon. Zonder te betalen wel te verstaan.
   
  De impressie van deze twee dagen is heel positief. Over het algemeen heel hoge kwaliteit wetenschap, goede praatjes. Een ideale mogelijkheid om een heel aantal mensen weer te zien - omdat ik bij vier labs in Boston was geweest voor interviews (Kolter, Losick, Laub en Grossman) waren er best veel bekenden
  Voor Danka is het ook in zoverre dat ze nu weet wat er te doen is op bacterieel gebied. Dat helpt hopelijk om de besluiten wat ze wil gaan doen;  bacteriën of eukaryoten, bedrijf of universiteit enzovoorts. Daarbij was het natuurlijk ook gewoon lekker om met anderen gezellig een biertje te kunnen drinken...
   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl