wksmits.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Welkom!
  Na ons huwelijk in Dokkum, de verlate huwelijksreis naar Zuidoost Azië, en onze gezamelijke promotie in Groningen, bevinden wij (Danka en Wiep Klaas) ons momenteel in Somerville, in de Verenigde Staten van Amerika waar we allebei werken aan een universiteit (Northeastern University en MIT).
   
  Via dit blog willen we het thuisfront op de hoogte houden van ons doen en laten.
  Een reactie op onze berichtjes of een e-mail wordt natuurlijk altijd gewaardeerd, ook als we geen tijd zouden hebben om direct persoonlijk te reageren.
   
  Alvast bedankt!
  9 december 2007; Tijd voor kerst-sfeer
  Met december komen ook de feestdagen.
  Het is vreemd om je te realiseren hoezeer de media bijdragen aan de sfeer. In Amerika kent men bijvoorbeeld Sinterklaas in het geheel niet. Wij daarentegen waren wel van plan om er aandacht aan te geven. Maar voordat je het weet is het begin december, en zijn de voorbereidingen die je normaal treft helemaal aan je voorbij gegaan.
  Dat houdt natuurlijk niet in dat we niks aan Sinterklaas hebben gedaan... zo vonden we wel degelijk op een ochtend lekkers in onze schoen, en heeft Zwarte Piet ons per post twee chocoladeletters bezorgd. Degenen die zich mijn post over het eten hier nog kunnen herinneren, kunnen zich er een voorstelling hoezeer dat werd gewaardeerd!
  Sinterklaasavond hebben we op bescheiden wijze gevierd. In tegenstelling tot Reindert en Jessica die op dat moment in Nieuw-Zeeland zaten, waren er in Boston en omgeving geen pepernoten te vinden; jammer, hoor. In een vergezochte poging om enige link met Sinterklaas te hebben, hebben we Mexicaans gegeten (Mexicaans > Spaans > Sinterklaas?).
   
  Sinterklaas was het (Neder)land nog niet uit, of de hele handel hier is al in kerstsfeer. De eerste spullen lagen al na Halloween in de winkels. Het is een gekkenhuis - alsof je hier voor iedere gelegenheid, iedere keer opnieuw, je hele huis moet ombouwen. We realiseerden ons dat we dit jaar voor het eerst niet met Sinterklaas in Nederland en met de kerst in Polen zijn. Dat is wel even wennen hoor, om dan zo ver weg te zitten. Ik weet ook niet of we dat het komende jaar weer doen, te meer omdat iedereen hier met de feestdagen danwel naar familie in de VS is, danwel teruggaat naar Europa. Nou ja, we moeten maar eens zien. Gelukkig hebben heit en mem een ticket geboekt om hier in februari op bezoek te komen - dat maakt het stuk tot aan onze volgende visite (eind april, begin mei) een stukje korter.
   
  Kerst, dus. Het belangrijkste attribuut hier is, net als in Nederland, natuurlijk de kerstboom. Een groot verschil met Nederland is dat er hier slechts afgezaagde en kunst bomen te krijgen zijn - bomen met een kluit doen ze niet aan. Voor die afgezaagde bomen hebben ze dan wel weer speciale constructies om de boom te laten staan (zie foto), waarin je ook water kunt gieten zodat de boom hopelijk de feestdagen overleefd. Op het journaal (via Internet) zagen we dat je in Nederland nu kerstbomen kunt adopteren - een geniaal idee waar men hier uiteraard nog nooit aan heeft gedacht. Men leeft hier nog met het beeld dat je met de kerst op een avond het bos ingaat, een boom uitzoekt en deze omhakt en in je pickup-truck gooit.
  Via hetzelfde journaal zagen we ook dat prinses Amalia haar eerst schooldag had; bijzonder schattig, vooral toen ze zei: "Dat is mijn prinsessentasje"...
   
  We hebben op zaterdag onze kerstboom opgehaald bij een bloemist/tuincentrum wat zich op Union Sq bevindt. Het was nog een hele kunst om een beetje een normaal formaat boom te vinden. In Nederland zijn beschaafde boompjes geen probleem, maar hier is het òf heel klein (bonsai-klein) òf groot-groter-grootst. De boom die we nu hebben was de kleinste die we konden vinden en is nog altijd bijna manshoog. Ze pakken de bomen net als in Nederland wel in in een net, en zo hebben we onze boom al slepend omhoog gebracht.
   
   
  Wiep Klaas pakt de boom uit, en Danka maakt een kerst-stukje
   
  Dan het volgende probleem; de versiering. Die hadden we natuurlijk niet meegenomen uit Nederland. De mensen zijn hier gek op lichtjes, dus het vinden van een goedkope streng kerstverlichting was geen probleem. Voor de rest zijn we een middag door wat winkel gelopen en hebben we wat doe-het-zelf materiaal gekocht (denne-appels met glühwein-geur, linten, gekleurd papier, kerstbalhaakjes). Daarmee zijn we begonnen (en nog steeds bezig) om onze eigen kerstversieringen te maken. Ballen hadden we ook niet, en hebben we dit jaar ook niet gekocht. In plaats daarvan hebben we in kleurig folie verpakte ronde bonbons in de boom gehangen - we zullen zien of die de Kerst overleven
  Hier in de VS is het heel gebruikelijk om rood-witte candy sticks in de kerstboom te hangen. Deze traditie schijnt pas in het begin van de twintigste eeuw begonnen te zijn, maar voor Amerikaanse tradities is dat natuurlijk al heel lang. Waar het vandaan komt weet ik niet, maar één verklaring die ik heb gehoord is dat suikerstokken oorspronkelijk werden uitgedeeld om de kinderen stil te houden tijdens de Kerstnachtdienst...
   
   
  Een eigenaardigheid is dat we geen piek hier hebben kunnen vinden. Ik weet niet of ze daar helemaal niet aan doen, of dat er een andere gewoonte voor is. Dat moeten we nog maar eens zien uit te vinden.
   
  Met de kerst komen ook alle Kerst-recepties. Zo heeft Danka afgelopen woensdag een kerstborrel van haar werk gehad, en was er op 7 december een Holiday party van ons departement (inclusief faculty - de professoren -, werknemers en studenten + aanhang). Daar hadden ze even flink uitgepakt, met DJ, loterij, gratis drank (heel uitzonderlijk op een campus), en heeeeeel veel eten. Als dessert was er ondermeer een chocoladefontein. Ter amusement waren er meerdere ballon-artiesten, die voor de kinderen balonnen in de meest fantastische dingen omtoverden, tot aan complete Santa's toe.
  Nog een laatste grappig detail om dit stukje af te sluiten: het schijnen de Nederlanders te zijn die Sinterklaas naar Amerika hebben gebracht. De Engelsen hebben de traditie overgekomen en pas na een beroemd gedicht van Moore, in 1822 (A visit from St. Nick, ook bekend als The Night before Christmas) schijnt het image van de rondbuikige Santa intrede te hebben gedaan. Het is pas echt populair geworden door de immense reclame campagnes van Coca Cola, die handig inspeelden op de feestdagen en het jolige imago van de "heilige".
   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl