wksmits.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Welkom!
  Na ons huwelijk in Dokkum, de verlate huwelijksreis naar Zuidoost Azië, en onze gezamelijke promotie in Groningen, bevinden wij (Danka en Wiep Klaas) ons momenteel in Somerville, in de Verenigde Staten van Amerika waar we allebei werken aan een universiteit (Northeastern University en MIT).
   
  Via dit blog willen we het thuisfront op de hoogte houden van ons doen en laten.
  Een reactie op onze berichtjes of een e-mail wordt natuurlijk altijd gewaardeerd, ook als we geen tijd zouden hebben om direct persoonlijk te reageren.
   
  Alvast bedankt!
  20 februari 2008; Maansverduistering
  Woensdag hebben heit en mem de campus van MIT verkend. Om een uur of 10 kwamen ze aan op Kendall/MIT, waar ik ze vanuit mijn lab heb opgepikt. Na een korte tour over het terrein van MIT, heb ik ze afgezet in Lobby 7, waarvandaan een campus-rondleiding startte. Na de werkbespreking van mijn groep ('s woensdags van 12-1uur 's middags) heb ik hen ook weer opgehaald daarvandaan en heb ik ze mijn lab laten zien. Na een kop koffie zijn ze tenslotte weer verder gegaan (ondermeer naar de Coop).
   
  Op het nieuws hadden we gehoord dat er een volledige maansverduistering zou zijn; de voorspellingen waren niet al te best, maar dit bleek heel erg mee te vallen. We waren nèt te laat om het begin te zien, maar gelukkig hadden we vanuit onze woonkamer perfect zicht op de maan. In tegenstelling tot Nederland was de maansverduistering hier op een normale tijd (kwart voor negen tot tien uur; begin tot totaliteit). We konden heel mooi volgen hoe de kernschaduw van de aarde over de maan schoof, en leunend op het kozijn heb ik toch nog wat foto's kunnen maken. Ik had weliswaar geen telescoop, geen statief, en ook geen enorme telelens, maar dankzij mijn oude getrouwe 100-300 APO lens heb ik toch nog aardig plaatjes kunnen schieten.
   
  Het begin van de maansverduistering
   
  Compositie van de foto's gemaakt tussen ongeveer 9 en 10 uur 's avonds
   
  Totale maansverduistering
   
  De totale verduistering duurde een klein uur, en ik heb een aantal foto's gemaakt van de bloedrode maan. Het viel nog niet mee om uit de hand te fotograferen met zo weinig licht. Ik wilde ook niet te hoog gaan met de ISO waarde, omdat je dan zoveel ruis op de foto's krijgt. Uiteindelijk vond ik een aardige balans met een diafragma tussen 5.6 en 8, een sluitertijd tussen 1/15 en 1/125 van een seconde, en de zoomlens op 300mm (anti-shake van de camera aan).
  Ik heb het wegschuiven van de schaduw van de aarde niet meer afgewacht; er wachtte ons immers weer een werkdag, dus tegen middernacht hebben we ons bed opgezocht.

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl