wksmits.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Welkom!
  Na ons huwelijk in Dokkum, de verlate huwelijksreis naar Zuidoost Azië, en onze gezamelijke promotie in Groningen, bevinden wij (Danka en Wiep Klaas) ons momenteel in Somerville, in de Verenigde Staten van Amerika waar we allebei werken aan een universiteit (Northeastern University en MIT).
   
  Via dit blog willen we het thuisfront op de hoogte houden van ons doen en laten.
  Een reactie op onze berichtjes of een e-mail wordt natuurlijk altijd gewaardeerd, ook als we geen tijd zouden hebben om direct persoonlijk te reageren.
   
  Alvast bedankt!
  22 juli 2008; Danka @ Harvard
  Een aantal maanden lang is Danka frequent te vinden geweest op Harvard Medical School. Ik heb daar destijds al eens kort over geschreven. Het Institute of Chemistry and Cell Biology (ICCB) van Harvard richt zich op chemical biology, dat wil zeggen dat men geinteresseerd is in het effect van chemische verbindingen op biologische systemen. Daarvoor hebben ze een enorme bibliotheek van allerlei verschillende verbindingen, die men op een semi-geautomatiseerde manier kan evalueren. In het kort komt het erop neer dat de onderzoeker (Danka) het experiment moet ontwerpen en de voorbereidingen moet doen, maar het toevoegen van alle chemische verbindingen door middel van robots gebeurt. De read-out (ruwe data van het experiment) wordt ook automatisch gedaan, maar de analyse daarna is weer in handen van de onderzoeker.
   
  Robot-arm
   
  22 juli was het dan zover; de laatste dag van de high throughput screening op het ICCB. Na vele weken hard werken, heeft Danka zo'n 274.000 verschillende chemische verbindingen getest in een experiment dat erop gericht is om nieuwe antibiotica te vinden tegen bacteriën die vaak voor problemen zorgen in ziekenhuizen.
   
  Het einde van de high throughput screening
   
  Ze hebben enkele duizenden hits (kandidaten), die ze nu verder moeten analyseren. Die analyse (in samenwerking met verschillende andere groepen, in het Massachusetts General Hospital en een universiteit in Australië) is er op gericht om uit te vogelen welke van de verbindingen uiteindelijk mogelijk geschikt zijn als medicijn, en bestaat uit computeranalyses en het doen van test in diermodellen . In eerste instantie zijn dit wormen, maar uiteindelijk is het ook de bedoeling om met muizen/hamsters te werken. Daarom is Danka nu ook bezig met een cursus proefdierkunde op Northeastern University.
   
  Ze staan pas aan het begin van het traject tot medicijn, maar het geeft Danka wel voldoening dat ze met iets bezig is wat uiteindelijk maatschappelijk relevant is. Daarbij is het ook een type onderzoek dat tegen het bedrijfsleven aanschurkt, hetgeen haar ook wel aanspreekt.

  Reacties

  op 04-08-2008 22:12
  nieuwsgierig hoe het zich nu verder ontwikkelt; het heeft voor jou Danka in elk geval duidelijkheid opgeleverd wat voor soort onderzoek je leuk vindt! Veel succes verder gewenst van heit en mem
  Robyn op 06-08-2008 10:15
  Sounds interesting Danka! Good luck with the animal course ... mostly one reason in biology why molecular biologists and microbiologist chose the path they did and prefer to work with microorganisms. But I understand it is necessary and it allows you to be involved with your study from start to finish!
  Looking forward to the updates on what you discovered!
   
  Groetjes uit Haren
  ienenjwinuk op 08-08-2008 17:00
  nice hoor! zet um op!
  groetjes
  JW
  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl