wksmits.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Welkom!
  Na ons huwelijk in Dokkum, de verlate huwelijksreis naar Zuidoost Azië, en onze gezamelijke promotie in Groningen, bevinden wij (Danka en Wiep Klaas) ons momenteel in Somerville, in de Verenigde Staten van Amerika waar we allebei werken aan een universiteit (Northeastern University en MIT).
   
  Via dit blog willen we het thuisfront op de hoogte houden van ons doen en laten.
  Een reactie op onze berichtjes of een e-mail wordt natuurlijk altijd gewaardeerd, ook als we geen tijd zouden hebben om direct persoonlijk te reageren.
   
  Alvast bedankt!
  8-9 november 2008; iGem - MolGen united
  Het afgelopen weekend werd op MIT de jaarlijkse iGEM competitie gehouden. iGEM staat voor International Genetically Engineered Machine en is eigenlijk een soort Lego-competitie voor microbiologen. Het doel is kortgezegd om met standaard blokken (stukken DNA) micro-organismen datgene te laten doen wat jij wilt. Dit veld wordt ook wel synthetic biology genoemd. Oorspronkelijk was het een zomerproject voor undergraduates als onderdeel van de Independent Activities Period (IAP) van MIT, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een internationaal evenement. Dit jaar deden er maar liefst 84 teams mee van over de hele wereld.
   
  Dit jaar waren er een aantal teams met bekenden; zowel Groningen als Newcastle University deden voor het eerst mee aan de competitie.
  Op zaterdag waren er de voorrondes waarin alle deelnemers een presentatie geven over het idee waaraan ze hebben gewerkt. Er zijn redelijk strenge eisen waaraan een project moet voldoen; zo moet er niet alleen biologie, maar ook computermodellen in verwerkt zijn, en moet men niet alleen aan de wetenschap denken maar ook aan samenwerking en ethiek. Naast de presentaties was er ook onder andere een postersessie, en natuurlijk eten en drinken.
   
  De avond voor de competitie kwamen de beide teams aan. Danka en ik zijn samen met de teams van Newcastle en Edinburgh aan Harvard Sq wezen eten. Helaas had men geen reserveringen, waardoor we met pijn en moeite na een kleine drie kwartier wachten een plekje konden vinden. Na het eten en het biertje wat daarbij hoorde liet de jetlag voor de pas-aangekomenen zich behoorlijk voelen!
   
  Omdat het vlak bij mijn lab was, en ik daar toch was om wat experimenten te doen, ben ik wezen kijken bij de posters en heb ook de presentatie van Groningen meegepikt.
   
  Bovenaan het schoolbord in de collegezaal...
   
  Team Groningen in actie
   
  Doordat de projecten uitgevoerd werden door studenten, en de begeleiding daarvan overduidelijk nogal verschilde van team tot team, varieerde de kwaliteit van het werk ook nogal. Er waren een heel aantal ambiteuze projecten waarin de hand van de supervisor goed te zien was.
   
  's Avonds had men de kroeg in het Stata Center geopend, en heb ik lekker met JW bij kunnen kletsen. Bijna als vanouds, zou ik willen zeggen. Toen Oscar er ook bij kwam, moest er natuurlijk even een foto gemaakt worden, for old time's sake.
   
  't was bijna een Herbergh sessie met Oscar en JW...
   
  Op zondag was de uitslag, na presentatie van alle finalisten. De hoofdprijs ging naar Team Slovenia die een manier hadden bedacht om Helicobacter pylori infecties tegen te gaan. De resultaten van de hele competitie zijn vermeld op de iGEM homepage. Groningen en Newcastle gingen naar huis met respectievelijk een bronzen en een gouden medaille, toch niet slecht voor een eerste deelname, lijkt me. 
   
  Maandag is JW nog even bij me op het lab langsgeweest om zijn onderzoek te presenteren in een werkbespreking. We mogen dan in labs werken die in principe elkaars concurrent zijn, dat mag een goeie wetenschappelijke discussie natuurlijk niet in de weg staan!
   
  Al met al was het erg gezellig, en ik hoop volgend jaar de beide teams weer hier terug te zien!

  Reacties

  op 16-11-2008 20:57
  kleine wereld is het toch je zou allemaal samen moeten werken! Al zou dan de onderzoeksprikkel misschien verdwijnen.......H/M te D.
  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl