wksmits.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Welkom!
  Na ons huwelijk in Dokkum, de verlate huwelijksreis naar Zuidoost Azië, en onze gezamelijke promotie in Groningen, bevinden wij (Danka en Wiep Klaas) ons momenteel in Somerville, in de Verenigde Staten van Amerika waar we allebei werken aan een universiteit (Northeastern University en MIT).
   
  Via dit blog willen we het thuisfront op de hoogte houden van ons doen en laten.
  Een reactie op onze berichtjes of een e-mail wordt natuurlijk altijd gewaardeerd, ook als we geen tijd zouden hebben om direct persoonlijk te reageren.
   
  Alvast bedankt!
  18-19 juni 2009; 15th Boston Bacterial Meeting
  In een ver en grijs verleden, toen we net aangekomen waren in de VS, was één van de eerste meetings waar we naar toe gingen de Boston Bacterial Meeting (BBM). Omdat we ook in 2008 daar zijn geweest, was het dit jaar voor ons dus al de derde keer dat we deelnamen. Om jullie er even aan te herinneren: BBM is een door AIOs en postdocs georganiseerde conferentie voor iedereen in Boston en omgeving die aan microbiologie, in de breedste zin van het woord, werkt.
   
  In de voorgaande jaren was Bijou uit ons lab nauw betrokken bij de organisatie, maar dit jaar had ze besloten ermee te stoppen. Er dreigde mede daardoor geen vertegenwoordiging van MIT in de organisatie te komen, en daarom besloot ik om me aan te melden als vrijwilliger. In de maanden voor BBM hadden we dan ook een aantal meetings om alles logistiek te regelen: de registratie, de catering, het maken van het boek met de samenvattingen, het maken van de naamkaartjes enzovoorts.
   
  De meeting zelf vond plaats op de campus van Harvard, net als in 2008. Dit had natuurlijk als voordeel dat er voor een hoop dingen al een contactpersoon of draaiboek was. De hoeveelheid werk viel me dan ook alleszins mee. De grootste drukte was natuurlijk op de twee dagen van de conferentie zelf. Als vrijwilligers moesten we natuurlijk zorgen dat de audio en video geregeld was, de borden voor de posters klaar stonden, de on-site registratie vlot verliep en er duidelijke bewegwijzering was voor het auditorium, de toiletten etc.
   
   
  Auditorium B van het Harvard University Science Center
   
  Dit jaar was er een zeer groot aantal deelnemers, ondanks dat de meeting overlapte met een andere conferentie over Gram positieve bacteriën die plaatsvond in San Diego. Er waren zo'n 350 mensen geregistreerd voorafgaand aan de meeting, en daar zijn denk ik nog zo'n 50 personen bijgekomen die zich op de dag zelf hebben geregistreerd. De meesten komen uit Boston/Cambridge/Somerville, maar daarnaast waren er ook microbiologen uit Amherst, Worcester en zelf verder weg (Yale, Montreal). Eén van de leuke dingen van BBM is dat er een grote diversiteit is. Voor de niet-wetenschappers: een conferentie als deze bestaat over het algemeen uit drie groepen mensen.
  1. De mensen die een mondelinge presentatie geven.
  2. De mensen die hun werk via een poster presenteren.
  3. Mensen die alleen als toehoorder deelnemen.
  Voor 1 en 2 moet je voorafgaand aan de conferentie een verzoek met een samenvatting van je onderzoek indienen, die beoordeeld wordt door een commissie. die beslist wie er mogen presenteren. Dat gaat op grond van de kwaliteit van de wetenschap, maar in het geval van BBM ook op grond het onderwerp waar men aan werkt (om de diversiteit te garanderen), waar men vandaan komt (om te zorgen dat ook mensen van kleinere universiteiten of onderzoeksgroepen een kans hebben), of men een postdoc of AIO is (die hebben bij BBM voorrang) enz. Ik had een verzoek ingediend en werd geselecteerd voor een praatje, Danka presenteerde haar werk via een poster.
   
   
  Danka had stiekum een foto gemaakt tijdens mijn praatje...
   
   
  ... en ik tijdens de sessie waarin Danka haar poster presenteerde.
   
  Het is niet ongebruikelijk bij wetenschappelijke congressen dat er één persoon een zogenaamde keynote address geeft; dat wil zeggen dat die betreffende persoon speciaal door de organisatie is uitgenodigd om een verhaal te komen geven (en meestal is hiervoor ook meer tijd uitgetrokken dan voor de andere presentaties). Zo ook bij BBM.
  Dit jaar was het vijftiende achtereenvolgende jaar dat BBM werd georganiseerd. Mede daardoor was er besloten dat de keynote speaker voor dit jaar degene moest zijn die (samen met twee anderen) BBM begonnen was: Richard Losick. Hij is prof aan Harvard, en wordt wel de graddaddy of Bacillus research genoemd. Veel onderzoekers die aan Bacillus werken heb op enig moment een periode bij hem in het lab doorgebracht.
   
    
  Losick tijdens zijn presentatie
   
  Met al zijn jaren van ervaring is Losick niet alleen erg goed in het schrijven van papers (door zijn papers te lezen kan je een hoop leren over hoe je je onderzoek moet presenteren), maar ook een goede spreker (die twee zijn natuurlijk ook met elkaar verwant). Dit komt ook omdat hij (in tegenstelling tot sommige anderen) van mening is dat iedere wetenschapper les moet blijven geven omdat dit je dwingt om na te denken over je onderzoek en dingen terug te brengen tot de kern. Een deel van zijn presentatie ging dan ook niet over wetenschap, maar over wat belangrijk is als jonge onderzoeker om rekening mee te houden.
  Losick is superbekend en wordt dan ook voor van alles en nog wat gevraagd. Zo was hij ook ooit gevraagd om een cover illustratie te leveren voor een tekstboek over microbiologie geschreven door iemand die hij kent. Hij haalde dit boek aan toen hij het had over de 15 minutes of fame voor Bacillus: het boek is namelijk gebruikt in een reclame voor de nieuwe Iphone
   
  Tot slot is er natuurlijk tijdens een meeting ook gelegenheid om te socializen met de andere wetenschappers, al dan niet van je eigen groep. Aan het eind van de dag waren er hapjes en drankjes, en na een hele dag luisteren naar wetenschap gaan die er natuurlijk prima in!
   
   
  Danka met (een deel van) haar groep,
  inclusief baas Kim Lewis (uiterst links)

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl