wksmits.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Welkom!
  Na ons huwelijk in Dokkum, de verlate huwelijksreis naar Zuidoost Azië, en onze gezamelijke promotie in Groningen, bevinden wij (Danka en Wiep Klaas) ons momenteel in Somerville, in de Verenigde Staten van Amerika waar we allebei werken aan een universiteit (Northeastern University en MIT).
   
  Via dit blog willen we het thuisfront op de hoogte houden van ons doen en laten.
  Een reactie op onze berichtjes of een e-mail wordt natuurlijk altijd gewaardeerd, ook als we geen tijd zouden hebben om direct persoonlijk te reageren.
   
  Alvast bedankt!
  9 augustus 2009; Shepard Fairey in het ICA
  Een kunstenaar die de laatste tijd een hoop in het nieuws is geweest, is Shepard Fairey. Hij is bij het grote publiek bekend geworden door de "Obama - Hope" poster, maar is al zo'n 20 jaar actief.
   
  Zijn grafische kunstwerken zijn sterk geïnspireerd op propaganda posters; ze zijn bedoeld om je bewust te maken van de kracht van beelden en ontwerpen in de overdracht van ideeën.
  Eén van zijn eerste campagnes was om overal stickers te plakken van Andre the Giant; men werd plotseling overal geconfronteerd met dit gezicht, terwijl men geen idee had hoe dit te plaatsen. Op die manier werd je gedwongen om na te denken over de dingen die je wel kon plaatsen, maar die op een soortgelijke manier onder je aandacht werden gebracht. Het manifesto van deze campagne noemt het oproepen van emoties, hetzij positief hetzij negatief, als het belangrijkste doel.
   
  Het beeld van Andre the Giant, alsmede de tekst Obey (Gehoorzaam) neemt nog steeds een prominente  plaats in in zijn werk. Maar daarnaast gebruikt hij veel bekend beeldmateriaal of iconen op een verrassende manier.
   

   
  Kijk bijvoorbeeld maar eens naar bovenstaande foto van een muurschildering die vlakbij ons huis (op de zijmuur van een winkelpand) te zien is; op het eerste gezicht lijkt het meisje onschuldig aan een roos te ruiken, maar als je beter kijkt zie je dat het niet alleen een roos is die ze vasthoudt. Conflicten, zowel op nationaal en internationaal niveau, zijn belangrijke themas. Het is ten dele een soort social commentary (kritiek op de samenleving).
   
  Ironisch genoeg was de Obama poster één van de weinige in zijn werk bedoeld om zijn steun te uitten voor een bepaalde persoon. De meeste andere politiek geïnspireerde beelden waren juist kritisch bedoeld. Naast de Obama poster is Shepard Fairey om twee redenen in het nieuws gekomen; 1) hij werd aangeklaagd door degene die de foto had gemaakt op grond waarvan hij de Obama poster had ontworpen en 2) hij werd aangeklaagd vanwege vandalisme (één van zijn voornaamste media is de muurschildering). Beide rechtzaken kwamen nèt voor, of gelijktijdig met de opening van zijn overzichtstentoonstelling (zie hieronder); handig toch? Gratis publiciteit! 
  Overigens heeft hij naast muurschilderingen en stickers ook veel covers voor tijdschriften, platenhoezen voor muzikanten, t-shirts enzovoorts ontworpen.
   
  In de afgelopen maanden was er een overzichtstentoonstelling van de kleine 20 jaar die zijn werk omvat in het Institute of Contemporary Art (ICA) in Boston. Ik heb dit museum al eens genoemd toen we bij de Volvo Ocean Race zijn wezen kijken. Het is een modern gebouw met grote ramen die uitkijken over de haven. Zowel Danka als ik werd als student beschouwd, en één van ons tweeën mocht zelfs gratis naar binnen (dat gebeurt hier soms bij bepaalde musea als je een kaart van een locale universiteit hebt; ze hebben dan een deal gesloten met het museum voor de studenten).
   
  Het ICA beslaat eigenlijk maar twee verdiepingen, terwijl het gebouw er vier heeft; de andere zijn voor de collectie die niet getoond wordt, administratieve zaken, en bepaalde cursussen. De begane grond heeft een café en een museumwinkel. De bovenste verdieping is in twee delen verdeeld; het ene deel heeft een wisselexpositie (nu dus Supply and demand van Shepard Fairey) en het andere deel wordt gebruikt om een selectie van de permanente collectie te tonen. Er is ook een mediatheek.
   
  Nadat we het museum hadden bekeken, besloten we even te gaan genieten van het mooie weer. In tegenstelling tot de afgelopen weken, die heet en vochtig waren (zoals niet ongebruikelijk in deze tijd van het jaar in Boston), was de luchtvochtigheid een stuk lager, en was de temperatuur aangenaam in het zonnetje. We hebben dus een drankje gekocht, en hebben in de zon genoten van de straatmuzikanten in Columbus Park (er was één getalenteerde gitarist, en iemand met een tenor sax die steeds meelifte op zijn deuntjes).
  Daarna hebben we nog even twee rugzakken vol met groenten en fruit ingeslagen (voor minder dan 20$) op Haymarket en zijn we huiswaarts gekeerd.
   
   
  Lekker in het zonnetje met de frappu- en cappucino
   

  Reacties

  op 11-08-2009 19:07
  zo komen we nog eens wat aan de weet! Zou leuk zijn om ook eens te zien maar zal  wel afgelopen zijn als wij er zijn H en M
  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl