wksmits.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Welkom!
  Na ons huwelijk in Dokkum, de verlate huwelijksreis naar Zuidoost Azië, en onze gezamelijke promotie in Groningen, bevinden wij (Danka en Wiep Klaas) ons momenteel in Somerville, in de Verenigde Staten van Amerika waar we allebei werken aan een universiteit (Northeastern University en MIT).
   
  Via dit blog willen we het thuisfront op de hoogte houden van ons doen en laten.
  Een reactie op onze berichtjes of een e-mail wordt natuurlijk altijd gewaardeerd, ook als we geen tijd zouden hebben om direct persoonlijk te reageren.
   
  Alvast bedankt!
  26 november 2009; Thanksgiving
  De tijd glipt ons tussen de vingers door; ik kan maar nauwelijk bevatten dat ik nu (12 januari) een stukje aan het schrijven ben over Thanksgiving (26 november). Er is een hoop gebeurd, maar in een poging om enigzins bij te blijven met dit blog, zullen de komende verhaaltjes wellicht een aantal grotere stappen in de tijd maken.
   
  Eind november begon langzaam het besef te komen dat het nog maar een goede maand zou duren voordat Amelia naar het kinderdagverblijf zou gaan. De zoektocht daarnaar was overigens nog een hele onderneming op zich. We hebben allerlei opties overwogen, die er hier voor handen zijn: een nanny (oppas), al dan niet samen met iemand anders, family daycare (d.w.z. opvang bij gecertificeerde particulieren), en professionele opvang.  Het eerste bleek duur, en iemand met dezelfde wensen moeilijk te vinden. Het tweede hebben we serieus overwogen, maar nadat we een paar van deze instellingen hadden gezien, was er niks wat ons goed toeleek. Dus kwamen we uit bij de professionele opvang. Het kinderdagverblijf op MIT had een wachtlijst van meer dan twee jaar; de enige manier om daar in te komen was dus als ik Amelia had ingeschreven voordat we naar de VS kwamen, of als je als professor naar MIT komt en daardoor voorrang krijgt. Een aantal andere dagverblijven zaten vol. Uiteindelijk kwamen we daarom uit bij een plek die we per toeval hadden ontdekt toen mijn familie hier op bezoek was: de Tree House Academy (THA). Ze waren toen pas geopend, en we hadden een heel leuk gesprek met de enthousiaste eigenaars; een stel wat in Brazilïe en Engeland had gewoond. We spraken na lang denken dan ook af dat Amelia voor twee dagen in de week naar het kinderdagverblijf zou gaan, vanaf 1 januari, en dat Danka daarnaast 1 dag in de week thuis zou werken. Voor december zou Danka van thuis uit werken voor drie dagen per week; dit omdat je hier wel het volle pond moet betalen voor een maand als december, terwijl je kinderen niet verwacht worden op een heel aantal vakantiedagen, en eventuele snow emergencies.
   
  Hoe dan ook, met het besef dat de tijd voor het kinderdagverblijf aanstaande was, kwam ook het idee dat het wel erg handig zou zijn als Amelia op dat moment uit de fles zou willen drinken - iets wat we tot dan toe niet hadden gedaan. We zijn daarom begonnen met het introduceren van de fles, met wisselend succes. Het probleem is niet dat ze niet uit de fles kan drinken, maar dat ze het niet wil. Op een gegeven moment hadden we een hele week dat het hardstikke goed ging, maar dat werd dan weer gevolgd door een week waarin ze alleen maar erg boos werd van de fles. Van alles geprobeerd: temperatuur, verse of eerder ingevroren melk, verschillende flessen en spenen etc. Zonder duidelijk resultaat. Maar omdat het soms toch goed gaat, en het de eerste keer was dat ik haar kon voeden, hierbij toch even een fotootje.
   
    
  Papa geeft de fles
   
  Nu en dan laten we onze gedachten gaan over hoe het later zal zijn met Amelia; dat we misschien met vakantie hier terug kunnen komen om haar te laten zien waar ze is geboren, of dat ze misschien hier wel naar toe gaat om te studeren. Verre toekomst natuurlijk, maar tegelijkertijd zouden we het leuk vinden om haar iets van Amerika mee te geven als ze ouder wordt. Ze is tenslotte Amerikaans staatsburger, en we hebben inmiddels het paspoort om dat te bewijzen 
   
  Zoals jullie als lezers van dit blog wellicht hebben meegekregen hebben de Amerikanen een hoop feestdagen, die vaak erg gecommercialiseerd zijn. Kerst lijkt bijvoorbeeld erg gericht op het laten kopen van zoveel en zo groot mogelijke kado's, en Valentijnsdag is al niet veel beter. Daarnaast zijn er een hoop wat meer onduidelijke feestdagen: Memorial Day, Labor Day, President's Day, Columbus Day, Martin Luther King Day, Veterans Day. Toch is er één die er voor ons bovenuit steekt: Thanksgiving. En dat heeft vooral te maken met de manier waarop Amerikanen met deze feestdag omgaan. In tegenstelling tot alle andere, is Thanksgiving er één die vooral om familie draait. Ja, de spreekwoordelijke kalkoen en uitgebreid diner horen er ook bij, maar in de kern draait de feestdag om het stilstaan bij alles waar je dankbaar voor bent, in de eerste plaats je familie.

   
  Amelia's eersteThanksgiving
   
  Vanwege dat idee, het stilstaan bij waar je dankbaar voor bent, denk ik dat Thanksgiving iets is wat we op de één of andere manier mee gaan proberen te nemen naar Europa. Een ambitieus plan? Misschien wel, maar ik hoop dat het bij meer dan een goed voornemen blijft.
   
  Om te oefenen hebben we in ieder geval dit jaar weer een Thanksgiving diner gehad, met kalkoek (niet een hele, dat zou teveel van het goede zijn), stuffing (een mix van kruiden met stukjes brood), cranberry sauce, sweet potato mash (puree van zoete aardappelen) en groente.
   
   
  Onze kalkoen
   
  Nu moeten we alleen nog een beetje bijlezen wat betreft de geschiedenis van Amerika, zodat we wat dat betreft straks niet met de mond vol tanden komen te staan; we hebben al een aardige American history for dummies gezien, in cartoon vorm, waar we ons misschien wel aan gaan bezondigen 
   
      
  Lekker hoor!

  Reacties

  op 13-01-2010 09:19
  dat is een heel goed idee om Thanksgiving te vieren: wij zijn vóór grtjes h en m
  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl