wksmits.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Welkom!
  Na ons huwelijk in Dokkum, de verlate huwelijksreis naar Zuidoost Azië, en onze gezamelijke promotie in Groningen, bevinden wij (Danka en Wiep Klaas) ons momenteel in Somerville, in de Verenigde Staten van Amerika waar we allebei werken aan een universiteit (Northeastern University en MIT).
   
  Via dit blog willen we het thuisfront op de hoogte houden van ons doen en laten.
  Een reactie op onze berichtjes of een e-mail wordt natuurlijk altijd gewaardeerd, ook als we geen tijd zouden hebben om direct persoonlijk te reageren.
   
  Alvast bedankt!
  24-31 december 2009; Wigilia en Sylwester
  In de weken na Sinterklaas hebben we ons huis in Kerstsfeer gebracht; we hebben onze lampjes opgezocht, andere kerstversieringen voor de dag gehaald, en zelfs een kerstboompje gekocht. Op Union Sq zit een bloemist/tuinzaak, die 's winters altijd een ruime keus kerstbomen heeft. Ze hebben hele kleine boompjes, maar ook metershoge bomen die een pickup truck op een Mini doen lijken. Omdat ons huisje nu al vrij vol is, besloten we het bescheiden te houden; we hebben een schattig boompje gekocht dat mooi op het dressoir in onze woonkamer paste. Bij Amelia op schoot (dat wil zeggen: op de wandelwagen) hebben we het boompje naar huis gebracht. We hebben het versierd met onder andere een "My first Christmas" ornamentje, waar we een recent fotootje van Amelia in hebben gedaan. Het volgend jaar zullen we daardoor terugkijken aan deze eerste kerst als familie.
   
   
  Danka en Amelia met ons kerstboompje
   
  De eerste kerst na onze aankomst in de VS hebben we doorgebracht bij Stuart en Bogusia. Dit jaar zou onze laatste kerst in de VS worden, en we waren dan ook blij om weer een uitnodiging van hen te ontvangen zodat we toch de feestdagen met familie konden doorbrengen ondanks dat we niet naar Europa gingen (gezien onze aanstaande remigratie). Het was de eerste keer logeren voor Amelia!
   
  Waar we vorige keer met de trein naar Concord gingen, heeft Stuart ons ditmaal in Somerville opgepikt. Dat was wel zo handig, omdat we nu aanzienlijk meer spullen nodig hadden (voor Amelia) dan de vorige keer. Hij kwam ons 's ochtends vroeg op de 24e december ophalen, zodat we in Bow waren voor Wigilia. Net als vorige keer hadden we ook nu vantevoren gekookt: ik had me weer toegelegd op de zrazy (geleerd van Danka's moeder), samen hebben we twee verschillende soorten gołąbki (met gehakt, en met champignons) en Danka had ook nog een gingerbread gebakken.
   
   
  Kerstdiner (met dank aan Tyler voor de foto)
   
  Voor de kerstavond hadden de Kremzners ook uitgebreid gekookt en daarnaast hadden Tyler en Meg (Stuart's zus) ook nog het één en ander meegenomen, waardoor er een tafel vol eten was. En, naar Poolse traditie, was er uiteraard ook opłatek dat gedeeld werd met alle aanwezigen, waaronder ook Stuart's moeder.
   
   
  opłatek
   
  Het heeft me ook dit maal weer verbaasd hoe je je bij sommige mensen gewoon op je gemak kunt voelen, ook al ken je elkaar helemaal niet verschrikkelijk goed, of heb je elkaar nog maar een paar keer gezien. Dit leek ook voor Amelia op te gaan: ze heeft tenminste behoorlijk wat tijd op de arm van Bogusia doorgebracht, en zelfs Konrad kon haar even knuffelen en rondsjouwen (onder toezicht uiteraard). Maar uit de fles drinken, waar we op hadden gehoopt, dat had Amelia niet in het hoofd
   
    
  Het was gezellig!
   
  Voor 's nachts hadden Stuart en Bogusia een wieg geleend van vrienden; die was alleen wel berekend op kleine babies, en Amelia paste er dan ook maar nèt in. Ze vond het overigens wel erg knus en heeft er prima in geslapen.

   
  Past precies!
   
  Op eerste kerstdag was het belangrijkste voor de kids natuurlijk de kadootjes die als vanuit het niets onder de boom waren verschenen en de lekkernijen die in de stockings zaten. Tegen de tijd dat wij beneden kwamen was het een waar slagveld: enerzijds omdat er overal verpakkingsmateriaal lag, anderzins omdat beide jongens een foam dart gun hadden gekregen.
   
   
  Kadootjes!
   
  Op tweede kerstdag zijn we ondermeer naar de mis geweest met de hele familie, inclusief Stuart's broer Mark en diens zoon Erik; Amelia is gewoon meegeweest. Ze viel tijdens de autorit naar de kerk in slaap en heeft een groot deel van de dienst geslapen, ondanks het orgel en het gezang. Uiteraard was ons slapende engeltje ook daar het middelpunt van belangstelling. Toen ze tegen het eind van de dienst wakker werd (honger!) is Danka met haar naar een aangrenzende kamer gegaan om haar te voeden. Die ruimte had speakers, en grote donkere ramen waardoor Danka de rest van de dienst mee kon krijgen. Erg kind- en moedervriendelijk!
   
  Erik zit nu in het laatste jaar van de middelbare school, en is zich nu aan het inschrijven voor diverse colleges. Het was voor ons een echte eye opener om te horen hoe een dergelijke procedure in mekaar zit. Waar men rekening mee houdt (extracurricular activities), wat wel en niet goede scores (SAT) zijn etc. Het is naar mijn mening nu en dan wel erg doorgeschoten hoor: ouders die hun kinderen naar een gruwelijk dure school sturen (waarvan collegegeld vergelijkbaar is met een goede universiteit), die het leven van hun kinderen tot practisch op de minuut volplannen met playdates/sport/muziek etc. Gelukkig staan de Kremzners wat nuchterder in het leven, en is er voor hun kinderen ook gewoon tijd om kind te zijn!
   
    
  Met mama in de sneeuw
   
  Uiteraard zijn we ook dit jaar weer wezen sleeën; hoewel er een stuk minder (verse) sneeuw was dan twee jaar geleden, lag de slee-helling er prima bij. We hadden Amelia warm ingepakt in een iets te groot sneeuwpak, en Danka is ook met haar van halverwege de helling naar beneden gegleden. Aan haar open mond te zien vond Amelia het wel leuk! Daarna was ze overigens wel zo vol van indrukken dat ze tijdens de korte sneeuw-wandeling daarna gelijk in slaap viel en heeft geslapen totdat we bijna weer thuis waren.

  Als een van de laatste dingen hebben we nog getrakteerd op beschuit met muisjes; om de geboorte van Amelia nogmaals met familie te vieren, en hen te introduceren tot deze Nederlandse gewoonte.
   
   
  Laat het smaken!
   
  De 27e hebben Stuart en Bogusia ons weer teruggebracht naar huis.Met dit bezoek eindigen we onze feestdagen hier in de VS zoals we ze zijn begonnen in 2007; "full circle" zoals ze dat hier noemen.


  Kadootjes thuis

  De dag na thuiskomst hebben we ook zelf nog kerst gevierd, met ondermeer kadootjes uit naam van Danka's moeder (zoals bovenstaand boekje, wat een grote favoriet is momenteel).

  Oud en nieuw hebben we lekker thuis doorgebracht; ik had het Amerikaanse equivalent van Jip-en-Janneke champagne op de kop getikt, zodat Danka ook kon toasten. Het was een witte wereld omdat er kort tevoren een vers laagje sneeuw was gevallen. Telkens als dat gebeurd ziet de buurt waar we wonen, met alle kleurige houten huizen en de kerstversieringen, er heel pittoresk uit. Een prachtig excuus om een lekkere frisse wandeling te maken!


  Sneeuw-wandeling

  Reacties

  Laptop dell op 08-10-2012 15:56
  Echt mooie foto's hoor
  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl